Екскурзии

БЪЛГАРИЯ НА 3 МОРЕТА - Македония, Албания и Гърция, 785.00 лв.

* Ваканция | * Потвърдени екскурзии | * Потегляне от Варна | * ПРОМОЦИИ | *Автобусни екскурзии | *Потегляне от Бургас | Албания | Гърция | Македония
01 ноември 2019
 

БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА –

Адриатическо, Йонийско и Егейско море

 

Албания, Македония и Гърция

7-дневна туристическа обиколка с автобус на база полупансион с включени закуски и вечери 

 

01.-07. ноември, 2019 г

 

През първата половина на 9 век сегашните земи на Албания и Македония са анексирани от България под владичеството на Пресиян. Регион, включващ градове в южната и източната част на днешна Албания и в западната част на днешна Македония, е бил известен под името Кутмичевица. След християнизацията на България по времето на цар Борис I, Кутмичевица се превръща във втория културен център на България, под силното влияние на Охридската книжовна школа.Оттам минават многобройни следи на българската книжнина.   

  

Можете да изтеглите програмата тук 

Карта на маршрута вижте тук

 

МАРШРУТ

Бургас – Пловдив – София – Скопие – Охрид – Елбасан – Тирана – Дуръс – Берат – Вльора – Бутринт – Саранда – Гирокастро – Корча – Флорина – Преспанските езера – Едеса – Солун – София – Пловдив – Бургас

 

 

0. ден: Бургас – Пловдив – София – Скопие

Късно вечерно отпътуване от Бургас по маршрут София – Гюешево – Скопие, Македония.

 

 1. ден: Бургас – София – Скопие – Охрид

Пристигане в Скопие преди обяд. Пешеходна разходка в Скопие – площад "Македония" с паметника "Воин на кон", Триумфалната арка, Каменният мост – символ на града; старият квартал Вароша - Скопската чаршия; крепостта Скопско кале и църквата "Св. Спас" със саркофага на Гоце Делчев. Свободно време. Отпътуване за Охрид – град, съчетал в себе си вековна историческа традиция, невероятната красота на Охридското езеро и изключителното гостоприемство на своите жители. Охрид е едно от най-старите населени места в Европа и представлява истинска туристическа перла на Република Македония. Пешеходна разходка в Стария град с разглеждане на църквата "Света Богородица Перивлепта", обяване за паметник на на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО поради своята автентична архитектура и стенописи, Самуиловата крепост,  църквата "Свети Пантелеймон", съхранявща мощите на Св. Климент Охридски, църквата "Свети Йоан Канео", разположена на висока и стръмна скала с живописна гледка към езерото и града, църквата "Света София", посветена на Христовата мъдрост и служила като катедрален храм по времето на цар Самуил, античният театър и градската чаршия.  Вечеря инощувка в Охрид.

 

2. ден: Охрид – Елбасан – Тирана

Закуска. Панорамно пътуване с автобус покрай Охридското езеро за посещение на манастира "Свети Наум", разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро сред местност с рядка природна красота. Посещение на църквата "Свети Архангели", където се намира гробницата на лечителя чудотворец Свети Наум. Посещение на Билянините извори и и Музея на водата в Залива на костите, представящ въстановка на наколно жилище от Желязната и Бронзовата епоха. Отпътуване за Елбасан, Албания. Третият по големина град в страната, днес Елбасан е съвременен индустриален център. В миналото градът е бил по сръбска, българска, австрийска и италианска власт, оставили богато културно наследство, смесица от православие и мюсюлманство. Туристическа обиколка на града с разглеждане на Кралската джамия, Часовниковата кула и крепостните стени. 

Следобедно отпътуване за Тирана. Основан през 1600 г, дълго време градът се е развивал в сянката на Дуръс. През 1920 г е обявен за столица на Албания. Туристическа обиколка на града с разглеждане на площад Скандербег, около който се намират повечето забележителности – Часовниковата кула от 19 век, Историческия музей, статуята на националния герой Скандербег, джамията Етем Бей с необичайни за мюсюлманското изкуство стенописи. Разглеждане на Пирамидата – своеобразен мавзолей на дългогодишния лидер Енвер Ходжа.

Вечеря и нощувка в Тирана.

 

3. ден: Тирана – Дуръс – Берат – Вльора

Закуска. Сутрешно отпътуване за Дуръс – пристанищен и курортен град, датиращ от 7 в. пр.н.е. Дуръс е бил началото на римския търговски и легионерски път Виа Егнатия, свързващ римските земи с Византион, днешния Истанбул. Туристическа обиколка на града с разглеждане на Римския амфитеатър, Венецианската кула, Византийския форум, крайморския булевард.  

Отпътуване за Берат, град-музей, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът е живописна комбинация от величествен планински пейзаж,прорязан от меандрите на река Осум, хилядолетна история, културна смесица, където християни и мюсюлмани живеят заедно в относителен мир и църкви и джамии споделят едно и също пространство. Заради белите османски къщи, построени амфитеатрално и създаващи впечатлението, че се катерят по хълма към крепостта, Берат е известен и с романтичното си име “Градът на хилядата прозорци”. В близост до Берат, е открит т.нар. надпис на Балши, представляващ епиграф от времето на княз Борис I, съдържащ информация за християнизацията на българите и границите на Първото българско царство и района Кутмичевица. Въпреки туристическа  си популярност, Берат е успял да съхрани очарованието и уюта на калдъръмените си улички и множеството исторически къщи. Разглеждане на крепостта и музея “Онуфри”, разположен в църквата “Богородица”с над 1500 религиозни и исторически експоната.

Отпътуване за гр. Арденица и посещение на манастира “Рождество на Пресвета Богородица”, датиращ от 13 век, съхраняващ знаменателни свидетелства за българската история и духовност. Около първоначалната църква, построена през 10 век, възниква и днешия манастир. Като израз на една изключителна историческа приемственост, в централната композиция в манастирската църква на преден план са представени образите на светците Кирил и Методий, Климент, Ангеларий, Горазд, Наум и Сава.

Отпътуване за морския курорт Вльора. Разположен в живописния едноименен залив на Адриатическото крайбрежие, Вльора е третия по големина град в Албания е един от най-известните курорти.

Вечеря и нощувка във Вльора.

 

4. ден: Вльора – Бутринт – Саранда

Закуска. Туристическа обиколка на Вльора с разглеждане на основните забележителности и посещение на централния площад с Паметника на независимостта. Отпътуване към Саранда – перлата сред албанските морски курорти. Пътят следва Адриатическата Ривиара. Посещение на Бутринт, който лесно може да бъде определен като един от най-романтичните,  красиви древни места, завладяваща комбинация от археология, исторически паметници и средиземноморска природа. Природен и археологически парк, Бутринт притежава специална атмосфера. Паркът е разположен на живописен полуостров, заобиколен от езеро и канал. Обявен е за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

Вечеря и нощувка в Саранда.

 

5. ден: Саранда – Гирокастро – Корча – Флорина

Закуска. Отпътуване за Гирокастро, разположен в долината на река Дринос, Старият град на Гирокастро, изпъстрен с красиви двуетажни сгради, базар, църкви и джамия от 17век,  е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Името Гирокастро или Аргирокастро означава “Сребърната крепост” и идва от името на крепостта, увенчаваща града. 

Отпътуване за Корча, старобългарския град Горица, част от Охридската архиепископия. Разходка из старата част на града с разглеждане на Стария базар. Отпътуване за Флорина, Гърция.

Вечеря и нощувка във Флорина.

 

6. ден: Флорина – Преспанските езера – Едеса – Солун

Закуска. Отпътуване за Преспанските езера, прекрасно съчетание на природа, изкуство, история и местни легеди.  Посещение на остров Св. Ахилий – единствения обитаем остров, разположен в средата на езерото Мала Преспа, което му осигурява цялостна панорама на езерото. Достъпът на автомобили до селото на острова е забранен и до него се достига единствено пеша по тесен провлак. На острова могат да се видят руините на великолепната някога базилика Св. Ахилий, построена от княз Борис Iи където е погребан българския цар Самуил. Тук се помещават и мощите на Св. Ахилий, пренесени от цар Самуилв чест на победата му над гръцката крепост Лариса.

Отпътуване за Едеса, познат на българите под името Воден. Градът е известен с многото си водопади, потоци, мостове, паркове и изобилие от зеленина. Освен като  “Градът на водопадите”Едеса е известен и с т.нар. Воденски надпис на цар Самуил, открит в църквата “Св. Богородица”.

Отпътуване за Солун – вечеря и нощувка в района на Солун.

 

7. ден:  Солун – София – Пловдив – Бургас

Закуска. Туристическа обиколка на Солун – втория по големина град в Гърция след столицата. Основан през 4 в.пр.н.е. Солун преживява бурно минало и оставя в наследство множество византийски църкви, римски руини, примесени със съвременни сгради, големи площади, крсиви паркове. Разглеждане на Бялата кула, крепостните стени и Ротондатата и църквата “Св. Димитър”.

Отпътуване за България.  

 

ЦЕНИ И УСЛОВИЯ

Стандартна цена:             

 • 785.00 лв при потегляне от София и Пловдив;
 • 799.00 лв при потегляне от Варна, Бургас и Ст. Загора.

Детски намаления:          

 • 30% намаление за деца 2-12 ненавършени години;

 

Цената включва:

 • транспорт с комфортен туристически автобус по маршрута;
 • 6 нощувки на база полупансион  (вечеря и закуска) в хотели категория “3 звезди” в  Охрид, Тирана, Вльора, Саранда, Флорина, района на Солун.
 • туристически обиколки по маршрута (Охрид, Тирана, Дуръс, Берат, Арданица, Вльора, Бутринт, Гирокастро, Корча, о. Св. Ахилий в езерото Мала Преспа, Едеса, Солун);
 • входни такси за посещение на музеи;
 • екскурзоводско обслужване;
 • застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" за лица до 70 години;

 

Забележки:

 • Детските намаления за основния пакет са валидни при настаняване на дете с двама възрастни.
 • Посочената цена е валидна при настаняване в двойна или тройна стая. Доплащане за единична стая – 185.00 лева. При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, ТЕММА не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.
 • За лица под 18 години, пътуващи без родителите си или само с единия родител, е необходимо на българския граничен пункт да се представи нотариално заверена декларация за съгласие на родителите.
 • Необходими документи за пътуването: валидна лична карта или  международен паспорт с валидност минимум 6 месеца преди пътуването.
 • При записването е необходимо да представите имена на пътуващите на латиница, както са изписани в международния паспорт и ЕГН за застраховката.
 • Безвизов режим за Македония, Албания и Гърция за граждани на Република България. Не се изискват специални ваксинации.
 • Минимален брой участници за провеждане на екскурзията – 40 пълноплащащи клиенти.
 • Срок за уведомяване в случай на недостатъчен брой участници и отмяна на пътуването – 72 часа.
 • Краен срок за записване – 7 дни преди датата на отпътуване.
 • Възможност за потегляне от Варна, Обзор, Несебър, Поморие, Бургас, Стара Загора, Пловдив и София.
 • ТЕММА си запазва правото да внася промени в програмата, ако обстоятелствата налагат това.
 • За настоящето пътуване са в сила “Общи условия за организирано пътуване с ТЕММА”. 

 

За информация и резервация:

ТЕММА

бизнес център “Сън Сити”

к. “Славейков” 126-А , 8000 Бургас

тел. 0887.979654, 0879.069470

info@temma.bg , www.temma.bgИзпрати запитване

За да използвате тази форма е необходимо да разрешите изпълнението на javascript

Име
E-Mail
Телефон
Съобщение
Антиспам

Коментари

Коментарите са разрешени само за регистрирани потребители, моля влезте с профила си или се регистрирайте тук