Екскурзии

ВЕЛИКДЕН В ИСТАНБУЛ, 4 ДНИ от Варна и Бургас, 195.00 лв.

* Потегляне от Варна | * ПРОМОЦИИ | *Автобусни екскурзии | *Потегляне от Бургас | *Пролет | Турция
26 април 2019
Варна - Бургас - Истанбул - Бургас - Варна
4-дневна автобусна екскурзия от Варна и Бургас
 
 
 
 
1. ден, петък: Варна – Бургас – Истанбул   
Ранно сутрешно отпътуване от Варна и Бургас.  Пристигане в Истанбул около обяд. Свободно време с възможност за участие в допълнителни екскурзии по избор. 
 
“Класическа туристическа обиколка” (допълнителна полудневна екскурзия). 
Традиционен турски обяд и туристическа обиколка на обекти в историческата част на Истанбул, свързани с византийската и мюсюлманската култура. Джамията “Султан Ахмет” датира от началото на 17. век и е една от най-големите в града. Известна е с красивия си интериор, украсен с десетки хиляди ръчно рисувани керамични плочки в син нюанс и стотици прозорци с изящни стъклописи. Вечер елегантните куполи и минарета на джамията са окъпани в синя светлина. “Синята джамия” – както я наричат – е емблемата на Истанбул, радваща се на огромен туристически интерес. През 2006 г. джамията е посетена от папа Бенедикт XVI. Построена е върху Стария Константинополски дворец, седалище на византийските императори, и върху част от Хиподрума. Хиподрумът датира от началото на 3. век – от времето, когато градът се е наричал още Византион. С капацитет за над 100 000 посетители, той много бързо се превръща в сърцето на социалния живот на новата столица на Източната римска империя – Константинопол. Накъдето и да се обърнете погледът се спира на историческа забележителност – Египетския обелиск, Змиевидната колона, Германския фонтан, двореца на Великия везир, обществени бани – и не на последно място, величествената катедрала “Св. София”. Туристическата обиколка продължава с панорамно пътуване от Стария град през моста “Галата” над залива Златния рог към новата Европейска част на Истанбул и през моста над Босфора до Азиатския бряг за фото пауза и освежителна напитка – уникална възможност да обядвате в Европа и да пиете следобедно кафе в Азия! 
 
“Турска вечер” (допълнително вечерно мероприятие) 
Автобусен трансфер от хотела за вечеря в атракционен ресторант – блюда от турската кухня, напитки, забавна програма с типични турски танци, музика и забавления за публиката.
 
 
2. ден, събота: Истанбул 
Свободно време с възможност за участие в допълнителни екскурзии по избор.
“Принцовите острови и крепостта Румели Хисар” (допълнителна  полудневна екскурзия) 
Посещение на крепостта Румели Хисар, разположена на европейския бряг на Босфора. При завземането на Константинопол през 15. век султан Мехмед II Завоевателя я построява на най-тясната част на Босфора само за 4 месеца. Заедно с другата им османска крепост Анадолу Хисар, която била разположена на същото място на азиатския бряг, турците се надявали да затворят Босфора и да не позволят на защитниците на Константинопол да получат външна помощ при отбраната на града от колониите си в Черно море. Днес Румели Хисар е една от малкото изцяло запазени крепости в Истанбул със своите 16 кули, които я ограждат. 
Отпътуване с ферибот до остров Буюкада. Принцовите острови са живописен архипелаг от 9 миниатюрни острова в Мраморно море, недалеч от Истанбул. Наречени са Принцови, защото по време на Османската империя са били своеобразен затвор и място за заточение на преките наследници на султана. От средата на 19. век островите стават популярни сред заможните граждани на Истанбул, а по-късно и любимо място за почивка на местните. Най-големият остров на архипелага е Буюкада, отличаващ се с буйна растителност, няколко манастира, елегантни летни вили и имения с красиви градини. Заради специфичната растителност, островът има запомнящо се ухание на бор, мирта, люляк, магнолия, мимоза и жасмин. Множество кафенета и ресторанти предлагат местни специалитети – чудесен избор за освежаване с турски чай и кафе или рибен обяд. На острова е забранено движението на моторни коли, което дава възможност за романтична разходка из острова с файтон или велосипед под наем. 
 
Празнична Великденска литургия в българската църква “Св. Стефан”  (допълнително вечерно мероприятие). 
Късен вечерен трансфер с автобус до църквата “Св. Стефан” за празничната съботна литургия и участие в църковните ритуали.  
 
 
3. ден, неделя: Истанбул 
Свободно време с възможност за участие в допълнителни екскурзии по избор.
 
“Златният рог” (допълнителна  екскурзия)
Вълнуващо пътуване покрай Златния рог – исторически залив, играл важна роля през вековете в историята на Истанбул. Разбираемо, заливът има формата на рог, а името “златен” се обяснява с богатствата, докарвани в залива с търговските кораби още от византийски времена или с красивия златен оттенък на водата при залез слънце. В началото на 16. век Леонардо да Винчи предлага свой уникален проект за изграждане на мост над Златния рог. Ако султан Баязид II бе одобрил проекта му, това е щял да бъде най-дългия мост в света за времето си. Очарователни стари квартали и исторически места заобикалят залива. 
Джамията “Сюлеймание” е една от тях. Построена е през 16. век по поръчка на султан Сюлейман Великолепни. Неин архитект е Синан, известен в България като майстор Манол. Разположена на висок хълм в Стария град, от джамията се открива невероятна гледка към залива Златния рог. 
Посещение на една от най-старите християнски светини в Истанбул – църквата “Света Богородица Влахернска”, датираща от византийско време. Построена е през 5. век в близост до аязмо – извор с лечебна вода. На съхраняваните в църквата свещени реликви се приписва важна роля в историята на Истанбул. Тук се е съхранявал пояса на Богородица, както и чудотворната й икона.
Панорамното пътуване продължава покрай крепостните стени на стария Константинопол до края на залива, където е разположена джамията “Еюп” – второто най-свято поклонническо място за мюсюлманите след Мека. Пътуване с въжена линия до върха на хълма. Посещение на едно от емблематичните истанбулски кафенета “Пиер Лоти”, откъдето се открива прекрасна панорама към целия Златен рог – чудесно място за почерпка с ароматен чай или турско кафе. 
 
“Романтичен круиз по Босфора” (допълнителна полудневна екскурзия) 
Автобусен трансфер до пристанището за романтична разходка по Босфора с туристическо корабче. Мини-круизът е отличен начин да се разгледат историческите и съвременните забележителности, както и да се почувства уникалната красота на Босфора. Истанбул е единственият в света град, разположен върху два континента. Пътуването следва бреговете на пролива – покрай дворците “Долма бахче” и “Бейлярбейе”, яхтени пристанища, средновековни крепостни стени, стари дървени къщи, квартали с петзвездни хотели и богаташки къщи, послужили за сцена на множество турски семейни сериали, легендарния Девичи остров. Полетът на чайките, солените водни пръски, звукът на корабните сирени, ароматът на турско кафе и чай и завладяващите гледки на Босфора създават преживяване, запомнящо се за цял живот. 
Не по-малко вълнуваща е разходката в Египетския пазар – един от най-живописните покрити пазари в света. В прекрасно запазената 360-годишна сграда множество магазини предлагат екзотични подправки, ориенталски локуми и сладкиши, натурална козметика, изобилие от сувенири. И местните хора, и туристите пазаруват тук с удоволствие – с весели шеги и настойчиво пазарене за цената на стоките.   
 
“Светлините на града – нощна панорама” (допълнително вечерно мероприятие) 
Нощно панорамно пътуване с автобус; преминаване над Златния рог по моста “Галата” до съвременния европейски център на Истанбул. Свободно време в съвременния търговски център на Истанбул – площад “Таксим” и улицата “Истиклял”, обсипана с десетки магазини и бутици, предлагащи местни и световни маркови стоки. Посещение на небостъргача “Сапфир” – най-високата жилищна сграда в Европа, извисяваща се с 64 етажа и съчетаваща възможности за пазаруване и забавление; възможност за посещение на атракциите на небостъргача с две опции: 
“Истанбул от птичи поглед” - посещение на панорамна тераса, разположена  на височина от 236 метра, от която се открива невероятна гледка към Босфора и целия Истанбул като на длан. Скай-барът предлага изключителна гледка с чаша ароматно турско кафе сред облаците. 
“Полет с хеликоптер над Истанбул” - посещение на панорамната тераса и SkyRide-4D – изумителна симулация за полет с хеликоптер над всички забележителности в Истанбул, даваща възможност да усетите полъха на вятъра и водните пръски от Босфора. 
 
 
4. ден, понеделник: Истанбул – Бургас – Варна
Посещение на търговския център “Форум Истанбул”. Построен на площ от около 500 000 кв м, той е един от най-големите по рода си в Европа. В центъра са представени магазини на над 280 фирмени марки, измежду които са и търговската верига “IKEA” (подбрани международни стоки за бита) и супермаркета “Carrefour”. На разположение на посетителите са много ресторанти, детски зали, боулинг, IMAX-кино. Тук се намира и сензационния аквариум “Sea Life”, представящ на площ от 8000 кв.м. морски обитатели от над 10000 вида, включително и 2,5-метрови тигрови акули. В аквариума се намира и най-големия подводен тунел за 270-градусово наблюдение на рибите, без да се налага да се гмуркате. По своя мащаб “Sea Life” е обявен за един от най-големите аквариуми в света, нареждащ се веднага след тези в Атланта, САЩ и Окинава, Япония. 
Следобедно отпътуване за Къркларели (Лозенград) – свободно време за разходка и покупки. 
Късно вечерно пристигане в Бургас и Варна. 
 
 
ЦЕНИ И УСЛОВИЯ: 
Цена: - 195.00 лв на човек при потегляне от Бургас, Поморие, Несебър и Слънчев бряг;
              -  209.00 лв на човек при потегляне от Варна, Обзор и Бяла.
Отстъпки: 
           - Деца от 2 до 12 ненавършени години ползват 30% намаление от цената на основния пакет и 50% намаление от цените на допълнителните екскурзии.  
 
Цената включва: 
 • транспорт с комфортен туристически автобус; 
 • 3 нощувки със закуска в хотел категория “3 звезди”; 
 • пътни и гранични такси;
 • медицинска застраховка;
 • екскурзоводско обслужване. 
 
 
ЗАБЕЛЕЖКИ:  
 • Детските намаления за основния пакет са валидни при настаняване на дете с двама възрастни.
 • Посочената цена е валидна при настаняване в двойна или тройна стая. Доплащане за единична стая – 90.00 лева. При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, ТЕММА не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително. Входните такси за музеи и атракции се заплащат по желание, на място в местна валута. 
 • За лица под 18 години, пътуващи без родителите си или само с единия родител, е необходимо на българския граничен пункт да се представи нотариално заверена декларация за съгласие на родителите.
 • Необходими документи за пътуването: международен паспорт, валиден минимум 3 месеца след периода на пътуване.
 • ТЕММА предоставя “Медицинска застраховка за пътуване в чужбина с осигурен асистанс” към ЗК „УНИКА”АД за лица до 75 години. 
 • При записването е необходимо да представите имена на пътуващите на латиница, както са изписани в международния паспорт и ЕГН за зстраховката. 
 • Безвизов режим за Турция за граждани на Република България. Не се изискват специални ваксинации при влизане в Турция. 
 • Настаняване в хотела – след 14.00 часа.
 • Примерни хотели за настаняване: Benler, Ephesus, Martinenz, Panorama, Kafkas, Berr. Всички хотели са категория 3 и 3+ звезди. 
 • Минимален брой участници за провеждане на екскурзията – 40 пълноплащащи клиенти; минимален брой участници за провеждане на допълнителните екскурзии – 25 пълноплащащи клиенти.
 • Срок за уведомяване в случай на недостатъчен брой участници и отмяна на пътуването – 72 часа. 
 • Възможност за потегляне от Варна, Бяла, Обзор, Слънчев бряг, Несебър, Поморие и Бургас. При потегляне от Бяла и Обзор се прилага цената за Варна. При потегляне от Слънчев бряг, Несебър и Поморие се прилага цената за Бургас. 
 • График на потеглянето: 
04.15 часа – Варна, ул. Антим I, 
04.55 часа – Бяла, автогара, 
05.05 часа – Обзор, автогара,  
05.45 часа – Слънчев бряг, спирка Палма/Кубан, 
06.00 часа – Несебър, спирка Феста Панорама;
06.15 часа – Поморие, спирка Феста Поморие; 
06.30 часа – Бургас, бензиностанция ОМВ до хотел Мираж. 
 • Краен срок за записване – 7 дни преди датата на отпътуване. 
 • ТЕММА си запазва правото да внася промени в програмата, ако обстоятелствата налагат това.
 
 
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:  
 • “Класическа туристическа обиколка” – цена 19.00 евро, включва транспорт, входни такси, обяд (3-степенно меню), екскурзоводско обслужване. 
 • “Турска вечер” – цена 30.00 евро, включва автобусен трансфер, вечеря с 4 блюда, напитки, забавна програма. 
 • “Принцовите острови и крепостта Румели Хисар” – цена 25.00 евро, включва транспорт, билети за ферибот, входни такси, екскурзоводско обслужване. 
 • “Светлините на града – нощна панорама” – цена 20.00 евро, включва транспорт, екскурзоводско обслужване. 
 • “Златният рог” – цена 19.00 евро, включва транспорт, входни такси и билети за въжената линия, екскурзоводско обслужване. 
 • “Романтичен круиз по Босфора” – цена 20.00 евро, включва транспорт, круиз с туристическо корабче, екскурзоводско обслужване.  
 • Посещение на небостъргача “Сапфир”: “Истанбул от птичи поглед” – посещение на панорамната тераса срещу 5.00 евро на човек, “Полет с хеликоптер над Истанбул” – посещение на панорамната тераса и SkyRide 4D симулация срещу 6.00 евро на човек. 
 • Празнична великденска литургия в българската църква “Св. Стефан” – цена 19.00 евро, автобусен трансфер. 
 • Посещение на търговски център “Форум Истанбул” (с аквариума “Sea Life”) и Къркларели (Лозенград) – включено в цената. Входна такса за аквариума “Sea Life” 57.00 турски лири за възрастен; 45.00 турски лири за деца 3-14 г. 
 
ЗА ИНФОРМАЦИЯ И РЕЗЕРВАЦИЯ: 
ТЕММА 
бизнес център “Сън Сити”, к. “Славейков” 126-А 
тел. 0887,979654, 0879.069470, 
info@temma.bg , www.temma.bg   
 


Изпрати запитване

За да използвате тази форма е необходимо да разрешите изпълнението на javascript

Име
E-Mail
Телефон
Съобщение
Антиспам

Коментари

Коментарите са разрешени само за регистрирани потребители, моля влезте с профила си или се регистрирайте тук