Екскурзии

ЕКСКУРЗИЯ РОДОПСКА ИМПРЕСИЯ, 3 ДНИ, 129.00 лв.

*Автобусни екскурзии | *Екскурзии от Варна и Бургас | България | Гърция
06 октомври 2017
Варна - Бургас - Перперикон - Ивайловград - Маджарово - Мезек - Суфли - Димотика - Бургас - Варна
3-дневна автобусна екскурзия
3 дни / 2 нощувки
 
 
1. ден: Варна – Бургас – Кърджали – Татул – Перперикон - Ивайловград
Ранно сутрешно отпътуване от Варна и Бургас. Предиобедно пристигане в Кърджали – посещение на манастира на отец Боян Саръев "Св. Успение Богородично”, едно от  най-посещаваните свети места в страната, привличащ многобройни поклонници – освен че тук се намира кладенец с лековита вода, манастирът съхранява частици от  Кръста Господен. Неотдавна професор Николай Овчаров при разкопки в  близост до Перперикон направи поредното си смайващо откритие – в абсидната част на архиепископска църква той открива 5-6 бронзови  нагръдни кръстове-реликвариуми. При изследване в лаборатория се  оказва, че в един от кръстовете в мощехранителницата са открити  частици от Светия Кръст. През 2002 г. с литийно шествие реликвите  са донесени в храма и са изложени за поклонение.  
Отпътуване към Татул – магнетично тракийско светилище на Орфей, датиращо от 5.-4. хилядолетие пр.н.е, представляващо внушителен скален масив с пресечена пирамида на върха, съдържащо два саркофага, главен олтар и кладенец, множество жертвеници и ниши. 
Посещение на най-големия мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров – Перперикон, състоящ се от четири основоопределящи части – мощна крепостна стена, акропол, дворец, северно и южно предградия. Върху този археологически комплекс повече от двадесет века, различни поколения са оставили своите отпечатъци. 
Отпътуване за Ивайловград. По пътя при възможност разглеждане на скалното светилище Глухите камъни – един от най-големият тракийски скален култово-погребален комплекс в Източните Родопи, функционирал през античността и средновековието.
Настаняване за нощувка в района на Ивайловград. 
 
2.ден: Ивайловград – Мезек – Маджарово – Ивайловград
Закуска. Сутрешна разходка в Ивайловград с посещение на единствената автентична действаща таханджийница в града – възможност да се види целият старовремски технологичен цикъл на производство на сусамов тахан. Посещение на античната вила “Армира”, построена преди 2000 години и представляваща най-пищно украсения частен дом от римската епоха, разкрит в българските земи;
Отпътуване за Мезек с посещение на Мезешката гробница, една от най-големите куполни гробници от Микенски тип, датираща от 4. в.пр.н.е., напълно запазена в оригиналния си вид; разглеждане на средновековната крепост в местността “Калето” край село Мезек; крепостта е построена през 11.-12. век, но е значително разрушена около 1900 г., когато от нея са вземани камъни за строеж на турски казарми в Свиленград; днес крепостният комплекс е допълнен с множество атракции – стражева стая  и оръжейна, военен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в автентични костюми; целият район е издържан в духа на Средновековието, а гостите  могат да станат част от него, обличайки се в типични за епохата облекла. 
Възможност за дегустация във винарска изба Мезек – беседа за производственият процес и дегустация на различни вина (срещу допълнително заплащане).
Отпътуване за гр. Маджарово; живописно пътуване по меандрите на река Арда с вдъхновяващи красиви гледки; фотопауза и наблюдение на белоглавите лешояди в естествената им среда. Посещение на първия по рода си природозащитен център в България, представящ интересни факти за живота на защитеният вид белоглави лешояди, какти и за цялото природно богатство на Източните Родопи; 
Нощувка в Ивайловград.
 
3. ден: Ивайловград – Суфли – Димотика – Варна – Бургас 
Сутрешно отпътуване за Суфли (Софлу), Гърция, известен още като “Градът на коприната”; посещение на Музея на коприната в чорбаджийската къща на Куртидис, представящ по особено живописен начин етапите на бубарството и Пътя на коприната – от Китай до Запада, от античността до 20. век;  
Отпътуване за Димотика; разглеждане на средновековната цитадела, обградена от 26 защитни кули; разходка в Стария град, където някои от къщите са построени направо на крепостната стена или използват старите византийски зидове.
Следобедно потегляне за България и късно вечерно пристигане в Варна.
 
ЦЕНИ И УСЛОВИЯ
 
Цена:
 • 129.00 лева при потегляне от Бургас; 
 • 145.00 лева при потегляне от Варна. 
Намаления: деца 2-12 години ползват 30% намаление; 
 
Цената включва:  
 • транспорт с комфортен туристически автобус; 
 • 2 нощувки със закуска в хотел в района на Ивайловград; 
 • посещение на Перперикон и Татул;
 • медицинска застраховка за лица до 65 години за пътуването извън България;
 • екскурзоводско обслужване. 
 
Забележки: 
Посочената цена е валидна при настаняване в двойна или тройна стая; доплащане за единична стая – 10.00 лева; 
Детските намаления са валидни при настаняване на дете с двама възрастни;
Входните такси за музеи и атракции се заплащат на място, по желание (около 25.00 лв за музеи, 8.00 лв за дегустация);
Минимален брой участници за провеждане на екскурзията – 40 пълноплащащи клиенти;
За лица под 18 години, пътуващи без родителите си или само с единия родител, е необходимо на българския граничен пункт да се представи нотариално заверена декларация за съгласие на родителите;
Необходими документи за пътуването: валидна лична карта или международен паспорт;
Краен срок за записване – 10 дни преди датата на отпътуване;
ТЕММА си запазва правото да внася промени в програмата, ако обстоятелствата налагат това;
 
Ориентировъчни цени за музеи: 
 • природозащитен център Маджарово – 3.00 лв;
 • комбиниран билет за Мезешката гробница и крепост – 5.00 лв;
 • вила “Армира“, Ивайловград – 5.00 лв;
 • дегустация във винарска изба Мезек – 8.00 лв;
 • Музея на коприната, Суфли – 3.00 евро.
 

 

За информация и резервация:

ТЕММА, Бургас, ул. “Тутракан” 13, тел. 056.842661, 0887.979654

ТЕММА, Варна, “Братя Шкорпил” 12, тел. 052.650140, 0887.380472

reservations@temma.bg, varna@temma.bg, www.temma.bgИзпрати запитване

За да използвате тази форма е необходимо да разрешите изпълнението на javascript

Име
E-Mail
Телефон
Съобщение
Антиспам

Коментари

Коментарите са разрешени само за регистрирани потребители, моля влезте с профила си или се регистрирайте тук