TEMMA Online
Моб.телефон: 0887.380472
office@temma.bg

 

TEMMA Бургас
Славейков 126-А
Телефон: 056.842661
Моб.телефон 0887.979654

 

 

                             

Изпрати запитване

Име
E-Mail
Телефон
Съобщение
Антиспам

БЛОГ

12. март, 2018 година
 
Рисунките от Магурата оживяват в 3D снимки
 
Екип от учени от Националния археологически институт с музей при БАН засне на 3D праисторическите рисунки в пещерата "Магура". Това съобщи кметът на общината в Белоградчик Борис Николов. Ръководител на проекта за заснемането е археологът доц. Стефан Александров.
Кадрите ще бъдат представени в ЮНЕСКО във връзка с инициативата на общината и културното ни министерство за включване на рисунките от пещерата в списъка на организацията за световното културно наследство.
Преди това министерството на културата доведе в пещерата испански учени, които не скриха удивлението си от уникалността на изображенията и се произнесоха категорично, че те заслужават място в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. За същото общината в скалния град се бори от 10 години.
Рисунките в пещерата са уникални по своя образ и смисъл. Те са славата на подземната забележителност и са признати като едни от най-интересните шедьоври на праисторическото изкуство в Югоизточна Европа. На тях са изобразени танцуващи женски фигури, мъже на лов, разнообразие на животни, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Има и
слънчев годишен календар от късния неолит
с добавки от раннобронзовата епоха. Тези рисунки определят мястото - залата им в пещерата, като светилище през много продължителен период.
Изображенията, датирани от девети - осми век преди Христа, а според испанците те са на 9000 години, имат свои аналогии с рисунки от праисторически центрове в Италия, Иберийския полуостров и Предна Азия. Правени са с прилепно гуано, примесено с пещерна глина. Тази "боя" е изиграла ролята на покритие, което е спряло разлагането на минералното вещество на стената - варовика. Там, където гуаното е паднало, е започнал процес на разлагане. Според специалистите, рисунките са правени с пръсти по белите стени на пещерата на различна височина от пода и с различни размери. Преброени са 113 фигури, знаци и мъгляви изображения. До тях е имало и много драсканици и надписи, оставяни от хора, които са посетили пещерата. Днес срещу това са взети строги мерки, защото до рисунките се стига само с екскурзовод.
От 113-те фигури 55 са женски, 23 - мъжки, 11 - на животни, знаците общо са 24. Те не са точно фигури, а схеми. Женските фигури са правоъгълник, стеснен по средата /в кръста/, с ръце над главата, без крака. Около кръста има придатък, който специалистите разчитат като пояс или вързана кърпа, вееща се от вихъра на танца. Най-малката женска фигура има височина 32 см, а най-голямата - 130 см. Мъжките фигури са права линия с топка за глава с извити назад ръце. Ловците са с лък в ръцете. Животните са трудноопределими - животно с дълга шия, възможно коза. Някои ги определят като рисунки на мечка, хиена, куче. Учените, които първи са изследвали рисунките, смятат, че това са животни от времето на художника - елени, сърни, лебеди.
Рисунките в пещерата не са изучени докрай
Новоучредено археологическо дружество в Белоградчик предизвика учените със свои хипотези за тях. Инж. Кирил Кирилов, дългогодишен изследовател на скалите в Белоградчик и пещерата Магура и Емил Цанков ги обявиха за древна библиотека, хранилище на шумерско познание. Според тях някои от рисунките са на 42 000 годни, други - на 14 000. Името на пещерата Магура също не е единствено. По света те са 200, а с производни от него - 2400. Затова говорят за т.нар. култура Магура. Може би рисунките ще се окажат много по-стари от датирания им сега период и много повече от едноличен акт на древен художник.
Достъпът до залата с рисунките, наричана от пещерняците художествената галерия на Магурата, е ограничен. От тази година общината въведе отделна такса за туристите, които искат да я разгледат. Дълги години тя беше само част от общия маршрут из подземния лабиринт, достъпна единствено с входния билет.
Самата пещера е уникална с наличието на различни зали, но учените не смятат, че това е цялата Магура. Тектонска река е издълбала внушителните зали и разклонения, но е възможно по-късни срутвания да са затворили пътищата в дълбочина, а с това и други галерии. Тези, които са открити, имат обща дължина от 3600 м, а пещерата има 33 000 кв. м площ. Обемът й е 220 000 куб. м. Главната галерия е дълга 700 м. На туристите се показват "Триумфалната зала", "Прилепната галерия", "Залата на сталактоните","Падналият бор", "Тронната зала", "Тържествената зала". При специален режим заради възможност от увреждане се посещава и залата с рисунките. След тях втората забележителност на подземната магия е падналият бор. Това е най-големият сталагмит в българските пещери - има височина 11 метра и диаметър в основата от 6 метра. В пещерата
има добри условия за живот
постоянната й температура е 12 градуса над нулата, а влажността на въздуха 98%. В такава среда живеят безгръбначните животни пещерен мармарец, светломразец и многоножки. От бозайниците в пещерата се среща прилепът с пет вида от него. Те живеят в смесени колонии. Но има и фосили, които свидетелстват, че в нея са живеели и древни животни - пещерна мечка, хиена и др. В пещерата са живели и хора. Първите следи са от преди 12 000 години в "Триумфалната зала". Открити са основи на жилища, оръдия на труда. Открита е и керамика. Пещи и огнища, както и места за изхвърляне на пепелта и жарта, също са намирани при разкопки.
Условията в Магурата са сходни с тези в областта "Шампания" във Франция. В нея има отлични естествени условия за отлежаване на вина. В едно от разклоненията й е създадена изба за производство на естествено пенливо вино, което се предлага на туристите за дегустация.
От миналата година пещерата стана и оперна сцена. Тази година от 21 до 31 юли отново състав на Софийската опера и балет ще покаже пещерната импресия "Богове, великани, джуджета, валкюри".
"Магурата" е първата пещера у нас, открита за посетители. Това е станало през 1961 година. Тогава тя е електрифицирана и обезопасена с парапети. Общината в Белоградчик разработи проект за нейното съхраняване за поколенията. Според него, рисунките ще могат да бъдат разглеждани в зала до входа на пещерата. Вътре ще има кътове за почивка и условия за мобилна комуникация.
 
18.април, 2017 година
 
Победителят в нашата игра във фейсбук е Краси А. Тя печели 3-дневна ЕКСКУРЗИЯ ДО ИСТАНБУЛ за двама на 29. април, 2017г.
Очакваме победителят да се свърже с нас на посочените телефони:
ТЕММА, Бургас 056/842 661
ТЕММА, Варна 052/650 140
 
Благодарим на всички участници и честито на победителя!

 

Екипът на ТЕММА

 

***************************************

14. март, 2017 година

 

СПЕЧЕЛИ вълнуващо пътешествие за ТЕБ и твой ПРИЯТЕЛ ! Открий магията на ОРИЕНТА със страхотното предложение на ТЕММА – ЕКСКУРЗИЯ ИСТАНБУЛ, 3 дни, 29. април, 2017 г.

НАГРАДА:  3-дневна ЕКСКУРЗИЯ ДО ИСТАНБУЛ за двама на 29. април, 2017 г.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

1.       Стани ФЕН на страницата на ТЕММА във FACEBOOK www.facebook.com/temmabulgaria

2.       СПОДЕЛИ този пост ПУБЛИЧНО;

3.       ПОКАНИ всички твои приятели към събитието;

4.       ОСТАВИ КОМЕНТАР под публикацията;

5.       РЕГИСТРИРАЙ се на www.temma.bg, секция Регистрация, за да спазиш всички условия на ИГРАТА !

ВАЖНО ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпълни всички условия, за да можеш да участваш в томболата за БЕЗПЛАТНА ЕКСКУРЗИЯ до ИСТАНБУЛ на 29. април, 2017 г.

Печелившият ще се изтегли на 18. април, 2017 г. ще се обявява в сайта www.temma.bg, секция БЛОГ.

С регистрирането си давате своето съгласие да получавате информация за горещите предложения на ТЕММА. При регистрация в сайта не сте обвързани със закупуване на продукт.

Виж общите условия за пътуване с ТЕММА 

 

**************************************

 

06. февруари, 2017 година
 

Миконос е дестинация съперничеща си с подобни на Ибиса острови по количество на посещаващи го младежи, както и на хора в активна възраст търсещи море, пясък и слънце.

Миконос, обаче може да предложи не само активна почивка, но и посещения на исторически забележителности за любители на културния туризъм:

Исторически забележителности

Миконос е кръстен в чест на внука на бог Аполон. Разхождайки се из острова, можете да видите нагледните свидетелства на гръцката митология. В местния музей са представени редица археологически находки, някои от тях са украсени с изображения на богове и герои. В Миконос може да разгледате два от основните музеи – археологически и етнографски. Запознанството с историята можете да продължите във византийската църква Парапортиани. Това е един уникален пример за това как една снежнобяла религиозна сграда с обширно вътрешно пространство се явява не само туристическа атракция, но и всекидневно се посещава от вярващи. Друга визитна картичка на острова са старинните вятърни мелници, на фона на които туристите обичат да се снимат.

 

Плажовете на Миконос

Двата основни плажа на Миконосса Paradise и Super Paradise. И двата привличат млади хора със своите техно-партита. За тези, които търсят спокойствие и тишина е по-добре да изберат плажа Лия. Тук можете да отидете на риболов или да изпробвате да се гмуркате (дайвингът е много актуално забавление през последните години). Това е един от най-отдалечените плажове, но се предлагат основните удобства. Аграри – още един не по-малко популярен пясъчен плаж. А живописното местенце Псару привлича световни звезди, които често избират за отдиха си точно Миконос.

 

 

 

Специалната кухня – гордостта на Миконос

Миконос е мястото където може да опитате множество вкусни ястия. Сред типичните ястия на Миконос са пикантно свинско и сочни кебапчета, морски дарове и сладкиши, в които се добавя мед. За кухнята на острова са характерни бадемовите сладкиши, сиренето Копанисти (Kopanisti – пикантно) и Ксинотири (Ksinotiri – кисело), както и колбасите, в които се добавят специални подправки.

 

 

Миконос забавления за всеки по всяко време

Главното нещо, което привлича множеството към Миконос е възможността да си починете пълноценно. На първо място, тук са развити дайвингът (гмуркането), водните ски, уиндсърфинга, парасейлингът ( полет с парашут от моторна лодка с гледка към бреговата ивица). Може да се отдадете на сафари с джип или да на морска разходка. На второ място, на Миконос има достатъчно клубове за всеки турист. Можете също така да посетите водния парк Watermania, който се радва на популярност сред всички поколения туристи. Тук има водни забавления под всякакви форми и размери, плувни басейни, детски площадки, школи по гмуркане и нощен клуб. Любителите на шопинга пък не могат да устоят на бижутерските магазини, бутици и антиквариати. При това по-голямата част от магазините са местни, макар да са представени и световни марки.

 

 

*************************************

 

14. ноември, 2016 година
 

СПЕЧЕЛИ 15 лева на 15-ти!!!

САМО НА 15. НОЕМВРИ ВЗЕМИ 15 ЛВ. НАМАЛЕНИЕ ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ:
1.Харесайте нашата FACEBOOK страница на адресwww.facebook.com/temmabulgaria
2.Споделете този пост ПУБЛИЧНО 
3.Оставете коментар 

 

 

 

 

 

УСЛОВИЯ НА ПРОМОЦИЯТА: Всеки един от Вас ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпълнил всички условия ще СПЕЧЕЛИ 15 лв. НАМАЛЕНИЕ за екскурзия "Коледният град на мечтите - Кавала, Драма и Порто Лагос", 2 дни с нощувка в хотел 3* и включени туристически обиколки, която ще се проведе на 17.-18.12.2016 г.
Намалението от 15 лв. е за всеки пълноплащащ /възрастен/ клиент или 10 лв от цента за деца 2-12 години при условие, че се направи пълно плащане на екскурзията в периода 15.-18.11.2016 г. 
Всеки има право на максимум две отстъпки, т.е. за двама души. 
ИГРАТА СТАРТИРА В 00:00 ч. НА 15.11.2016 И ПРИКЛЮЧВА В 23:59 ч. НА 15.11.2016 г.

Пълната програма може да видите тук 

Необходими документи за пътуването: лична карта или задграничен паспорт валидни минимум 6 месеца след датата на екскурзията. За деца под 18 год. пътуващи само с един родител нотариално заверено разрешение от другият.

За допълнителна информация и записвания:
ТЕММА, Бургас, ул. “Тутракан” 13, тел. 056.842661, 0887.979654, reservations@temma.bg
ТЕММА, Варна, “Братя Шкорпил” 12, тел. 052.650140, 0887.380472, varna@temma.bg
www.temma.bg

 

******************************************

12 април, 2016 година
 
Най - евтините дестинации за пътуване:
Един от най-известните сайтове за туристическа информация публикува рейтинг, който ще бъде от полза на всички любители на приключенията или на пътешествията с нисък бюджет. Най-подходящите за подобен вид пътешествия дестинации са определени на базата на средната сума, която е необходима на един човек на ден за пътешествие в която и да е дестинация. В изследването са взети предвид типичните разходи на туристите по време на пътуването като настаняване, храна (включително кафе, бира, вино), пътуване с такси. В резултат на анализа сайтът публикува 19 от най-евтините дестинации за пътешествия, които са по джоба и на тези, които са с изключително ограничен бюджет. Според списъка най-евтиният град за пътешествениците е Будапеща, за където ще ви трябват 57$ за денонощие. Няма да засегнат много джоба ви и Тенерифе (Испания, 82$ за денонощие), Банкок (Тайланд, 86$ за денонощие), Ханой (Виетнам, 89$ за денонощие), Фару (Португалия, 95$ за денонощие), както и Оукланд (Нова Зеландия, 105$ за денонощие), Корфу (Гърция, 110$ за денонощие).
 
ИЗТОЧНИК: Elle.bg - Новини
http://www.elle.bg/puteshestviia/opredeliha-koi-sa-nai-evtinite-destinacii-za-putuvane.html
 
 
Ето и нашите предложения за някои от градовете:
1. Будапеща - Унгария (вижте нашите предложения)
2. Остров Тенерифе - Испания (вижте нашите предложения)
3. Ханой - Виетнам (вижте нашите предложения)
 
*********************************************
 
01 април, 2016 година
 

Топ 10 на българските морски забележителности:

Ако имате път към морските ни курорти това лято, можете да съчетаете плажуването с разглеждане на забележителности. Вижте кои десет морски чудеса у нас не бива да пропускате: 

 

1. Блатото Алепу

Така нареченото Лисиче блато се намира на 6 км от Созопол. В него се крие втората по дължина на нашето Черноморие пясъчна коса, чиито дюни са високи до 6 м.

 

2. Ботаническата градина и Дворецът в Балчик

Над 3000 растителни вида се отглеждат на красиви тераси край морето в Ботаническата градина. Тук можете да видите каучуково, бонбонено и книжно дърво. В парниците й зреят екзотични плодове, а навън има градина със зимоустойчиви кактуси. В красивия парк на брега се намира Дворецът - лятна резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век.

 

3. Нос Каликра

Стърчащ 2 км навътре в морето, нос Каликра се намира на 12 км от Каварна. Отвесните му скали се спускат от 70 м височина. Той е дом на корморани, а във водите край него плуват делфини. На носа има музей, ресторант, морски фар, морска радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

 

4. Делфинариумът във Варна

Делфинариумът Феста предлага невероятно шоу – пълно с акробатични номера, футболни страсти и танци. В момента разполага с пет делфина - 3 женски и 2 мъжки. Кимбо, Доли и Попи идват от Гватемала и Куба, а Йоана и Бимбо са родени във Варненския делфинариум. Ако сте над 12 години, можете да поплувате с тях.

 

5. Аладжа манастир

Този скален манастир се намира в близост до Златни пясъци. Смята се, че е създаден през 12 век, а през 18 е изоставен. Днес той не е действащ, а е паметник на културата от национално значение.

 

6. Устието на река Ропотамо

Дългият и широк лиман, който образува реката при вливането си в Черно море, е истинско съкровище за туристите. Нежни водни лилии растат във водите на реката, около нея се вият впечатляващи скални образувания и пещери, а в небето над Ропотамо се реят хиляди защитени видове птици. Тук се намира най-високата пясъчна дюна на Балканския полуостров.

 

7. Созополският вампир

Макар че скелетът на созополския вампир се намира в Националния исторически музей в София, можете да посетите мястото, на което той е открит. Това е абсидата на църквата на манастира "Св. Николай Чудотворец", пред портите на Стария град. Смята се, че скелетът е на прочут морски пират, който управлявал преди 700 години. Беше наречен от българските археолози „вампир“ заради забодения в гърдите му железен кол – признак, че в миналото са го смятали за последовател на Дракула.

 

8. Музеят на солта в Поморие

Открит през септември 2002 г., това е единственият музей у нас и в Източна Европа, който показва производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода. Той се състои от 20 декара действащи солници и експозиционна зала, в която са изложени уникални снимки от началото на миналия век, показващи развитието на добива на сол в района.

 

9. Остров Света Анастасия

Намира се в Бургаския залив. Известен е още като Болшевик – това име островът носи от 1945 до 1990 г. Изграден от вулканични скали, той има площ от 0.01 кв. км. Името му се свързва с безброй легенди за пирати и съкровища, както и с конкурса за най-добра работа в България. Днес на острова има фар, няколко сгради за нощувки, ресторант и църква, както и малък кей. От 15 май 2014 всеки ден до него може да се стигне с корабче.

 

10. Птичият залив (Туаклиман)

Птичият залив, или Туаклиман, се намира само на 6 км от нос Каликра. Малки заливчета, топла минерална вода, безброй миниатюрни островчета в морето край брега и тайнствени пещери са характерни за района. Това свлачище, голямо около 4 км, се е образувало много преди да се родим. Наричат го Птичият залив, защото се намира на Виа Понтика и всяка година тук за почивка спират хиляди птици на път за топлите страни или връщащи се в България през пролетта.

 

Източник:http://www.peika.bg/
 
**************************************************************************************
 
31март, 2016година
 
Събития в България, които си струва да посетите през 2016 г.
Има събития, заради които си заслужава да пропътувате стотици километри. Ето някои от тях, които се състоят в България през2016 г. Не са от най-популярните събития, но нали 2016-а е година на предизвикателствата - открийте нещо ново:
 
1.Люлякови музикални вечери, 8-11 май, Ловеч
Музикалните вечери в Града на люляците се провеждат от 8 до 11 май, като кулминацията е последния ден - 11 май, когато е и Празникът на Ловеч. Програмата включва концерти на най-популярните имена в съвременния културен живот – опера, балет, етно и поп изпълнители.
Сцените са няколко: плаваща в реката - на крепостта Хисаря, в театъра и на площада.
За информация: www.lovech.bg 

 
2.Европейска нощ на музеите в Шумен
Ежегодно, в съботата преди 18 май – Международния ден на музеите.
Регионалният исторически музей в Шумен е един от първите в България, който се включва в тази европейска инициатива. Експозициите на РИМ – Шумен и къщите-музеи в града отварят врати от обяд до полунощ без входна такса. Организират се изложби, ателиета, детски състезания, археологически занятия, концерти, спектакли и др.
За информация: www.museum-shumen.eu

 
3. Орел на Дунава - фестивал на античното наследство, Май, Свищов
Ежегодно през месец май в Свищов се провежда най-големият в България фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Стотици възстановчици и тонове оръжия се срещат на римската крепост Нове. Можете да видите маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания.
За информация: www.eagleonthedanube.org
 
4. Исторически фестивал Абритус, Последния уикенд на юни, Разград
Останките на античния римски град Абритус с неговите крепостни стени и кули се превръщат в естествен декор на фестивала. Клубове за исторически възстановки от цял свят показват бойни умения в полевия лагер на римските легиони. Ще видите марш-дефиле на легионите, изложение на древните занаяти, открити сцени, училище за млади легионери, различни демонстрации.
За информация: www.abritus.org

 
5. Панаир на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествени занаяти, Юли, Разград
Прочутото разградско кисело мляко и до днес се приготвя по древна местна рецепта. Всяка година в края на юли, в продължение на три дни, в Разград се срещат майстори на млякото и на художествените занаяти от България и света. Пристигат танцови състави от цял свят и улиците на града се изпълват с многоезичен говор и усмивки. Дефилетата и вечерните концерти събират стотици почитатели на екзотичните ритми.
За информация: : www.razgrad.bg

 
6. МОНТФИЗ Арт Фест, Края на юли, Созопол
Осем дни в Созопол - практически тренинги по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, ритмика, танци, творческо писане и др., ръководени от най-утвърдените професионалисти от страната и чужбина. Фестът е подходящ както за любители, студенти и професионалисти, така и за онези, които тепърва започват да се занимават с изкуство.
За информация: www.montfiz.com

 
7. Празници в Долината на тракийските царе, Края на август, Казанлък
Празниците в Долината на тракийските царе всяка година събират на едно място археолози, траколози, учени. Има изложби и турове до тракийски монументи, а на Панаира на тракийските занаяти можете да видите в действие майстори на сувенири и древни тракийски накити, керамика и кожарство.
За информация: : www.muzei-kazanlak.org
 
8. Нощ на изкуствата,  Последния петък на септември, Стара Загора
Нощта на изкуствата в Стара Загора се провежда ежегодно от 2005 г. До късно през нощта са отворени вратите на музеите, галериите, операта, библиотеките и други културни пространства. Музика, танци, срещи с творци и изложби ви очакват до късно през нощта, а атмосферата е неповторима. Началото на събитията е в 19:00 часа, а краят - в 01:00 часа.
За информация: www.tour.starazagora.bg

 
9. Панаир на царевицата, Октомври, Исперих
Всяка година в началото на октомври в Исперих се носи ухание на качамак. По време на Панаира на царевицата може да видите много атракции, възстановки на обичаи, седянка с песни и танци, игри за деца, работилница „Царевични фантазии”... Кулминацията настъпва по време на царевичното парти центъра на Исперих с варене и дегустация на качамак.
За информация: : www.museumisperih.com
 
10. Празник на смилянския фасул, Последния уикенд на ноември, Смилян
Смолянското село Смилян е най-популярно с вкусния местен сорт фасул, който си има и свой празник. Всяка година, обикновено в последния уикенд на ноември, в селото се организира празник на смилянския боб. Той се открива с топовния гърмеж на бобеното оръдие, приготвят се вкусни гозби, има музика и настроение.
За информация: 03026/ 23 27 - Посетителски център Смилян

 

Източник - http://www.peika.bg/

******************************************************************
 
30. март, 2016 година
 
 
10-те най-впечатляващи замъци и палати по света:
Замъците и палатите през цялата история са били символ на върховна власт и величие. Представяме ви някои от най-впечатляващите сгради от единия край на света до другия. Пред едни са се водили битки за цели империи, а други са станали вдъхновение и арена за мащабни кинопродукции.
 
 
Дворецът Потала – най-великата монументална сграда в Тибет
 
 
„Кацнал“ на връх Марпо Ри, на 130 метра над долината Лхаса, дворецът е на 170 метра над всички останали.През 637 година император Сонстен Гамбо решава да построи това забележително архитектурно бижу, което през 17 век обаче, е присъединено към цял комплекс.Уникалният комплекс не търпи почти никакви поражения по време на тибетското въстание за независимост от 1959 година.Така дворецът е запазен и до днес и посреща десетки хиляди туристи годишно. Определено, нещо, което човек трябва да види!
 
 
 
Други магически сгради Мон Сен Мишел
 
 
Разположен на малък изкуствен остров на брега на Нормандия. Трябва обач е да внимавате когато посещавате тази забележителност – приливът идва бързо и откъсва пътя, който до свързва с континента и има реална опасност да останете дълго в Мон Сен Мишел! За разлика от повечето замъци във Франция, които са имали строго отбранителни функции, то Сен Мишел е започнал съществуването си като манастир.
 
 
 
„Прежамски“ - изграден в пещера
 
 
Всеки един замък в света е различен и няма два еднакви, но „Прежамски“ ще ви впечатли – макар и сравнително малък спрямо останалите, той е...вграден в пещера! Уникалната сграда се намира в Преджамски град, Словения, като името му буквално означава „Замък на входа на пещерата“. Той не е построен на един път – лявата му част съществува от 13 век, средната е добавена през Ренесанса, а дясната през 1570 година.
 
 
„Нойшванщайн“ - „замъкът на Дисни“
 
 
Най-известната резиденция на Лудвиг II Баварски, понякога наричан „Лудия Лудвиг“. Строежът на „Нойшванщайн“ е започнат през 1869 и не бива завършен до смъртта на краля през 1886 година. Тази великолепна имитация на средновековен дворец е била оборудвана и с изключително модерни удобства за времето си – като течаща вода на всеки етаж и модерни тоалетни. Уолт Дисни го използва за модел на своя „замък на спящата красавица“.
 
 
„Матсумото“ - японското бижу
 
 
Той е най-завършеният и красив сред оригиналните японски замъци.
 
 
„Хунияди“ - затворът на Дракула
 
 
Замъкът „Хунияди“, разположен край Хунедоара, Румъния, някога е бил на територията на княжество Влахия. Смята се, че именно в него Влад III, останал в историята като граф Дракула е излежал своята 7-годишна присъда преди да бъде освободен през 1462 година. Въпреки, че е построен основно в готически стил, то в структурата му се забелязват барокови и ренесансови елементи.
 
 
Архитектурни шедьоври „Малбьорк“ – тухлена готика
 
 
Най-големият готически тухлен замък е построен от Тевтонският орден. Той е класически пример за средновековна крепост. Вкаран е в списъка на обектите, които представляват част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през декември 1997 година.
 
 
 
„Паласио де Пеня“ - европейски романтизъм
 
 
Инспириран от европейският романтизъм, португалският „Паласио де Пеня“ е най-величественият представител на това архитектурно течение. Той е построен над древния град Синтра и може да бъде видян от столицата Лисабон с просто око.
 
 
„Льовенбург“ - мистика, скрита в гората
 

 
„Лъвският замък“, както се превежда името му, не е средновековен, въпреки своята архитектура. Всъщност е поръчан от император Вилхелм IX. Личнят архитект на двора Хайнрих Кристоф Джусо пътува няколко пъти до Острова, за да изследва английските образци. Според специалистите „Льовенбург“ е от изключително значение, тъй като е първата нео-готическа сграда в Германия.
 
 
„Замъкът в Прага“ - най-големият античен образец
 
 
Един от най-величествените, и признат за най-големият античен замък се намира в сърцето на чешката столица Прага. Той дори е признат от книгата за рекорди на „Гинес“ със своите 570 метра дължина и 130 метра широчина. Той е бил резиденция на множество чешки крале, германски императори, а сега там се помещава президентството на страната. Строен 115 години.
 
 
„Дворецът на дожите“, Италия
 
 
Дворецът на дожите, тяхна резиденция, е построен в готически стил и се намира във Венеция. Разположен е на брега на Венецианската лагуна, между нея и базиликата Сан Марко, в близост до пиаца Сан Марко. Строителството на сградата продължава от 1309 до 1424 година, по проект на Филипо Календарио. Две от колоните на двореца са яркочервени, като според легендата са оцветени така, защото в миналото там са размазвали кръвта на екзекутираните противници на владетеля.
 
 
 
******************************************************************************
 
29. март, 2016 година
 
 
 
Десетте най-популярни световни забележителности:
В продължение на почти 500