TEMMA Online
Моб.телефон: 0887.979654
info@temma.bg

 

TEMMA Бургас
Славейков 126-А
бизнес център Сън Сити
Телефон: 0887.979654
Телефон 0879.069470

 

 

                             

Изпрати запитване

Име
E-Mail
Телефон
Съобщение
Антиспам

БЛОГ

12. ноември, 2018 година 

Браншът иска два пъти повече пари за туристическа реклама

 

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА.


Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията, подкрепена от ръководствата на КРИБ, АИКБ, БСК, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Сдружение "Произведено в България", ще депозира днес писма до премиера, вицепремиера по икономическа политика, министрите на туризма и на финансите, както и председателите на двете ресорни парламентарни комисии, в които се предлага приходите в сектора, които за 2017 г. по официалната статистика са 6.9 млрд. лева, да се вземат като основна база, на която 0.5 на сто (32 млн. лева) да бъдат отделени за реклама през следваща година с възможност този процент постепенно да нарасне до 1.


Карастоянова каза това на пресконференция с участието на министъра на туризма Николина Ангелкова след срещата й с туристическия бизнес.


Предложението било базирано на геополитическия анализ на деловите среди на конкурентни за България дестинации, като е отчетено и устойчивото развитие на българския туризъм.


Според тези организации при възможност за по-голям бюджет трябва да се обърне повече внимание чрез специализирани кампании с необходимия финансов ресурс на новите презокеански пазари. Нужни били и специализирани представителства, фокусирани върху туризма, по аналогия с търговски служби и дипломатическите ни представителства.


Организациите предлагат и въвеждането на здравни ваучери по подобие на тези за храна, като предоставят възможност за здравен отдих в малките среден клас хотели във вътрешността на страната.


Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че за трите летни месеца над 4.480 млн. са били чуждестранните туристи в България, което е ръст спрямо същия период на предходната година от 3.6 на сто.


Приходите през юни и юли са 1.2 млрд. евро, или 8.1 на сто ръст. На първо място са посещенията на румънски граждани, следвани от тези от Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел.


За периода януари - юли над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм, или над 8.6 на сто повече спрямо аналогичния период на предходната година, коментира министърът.


Ангелкова информира, че са направени над 300 проверки по плажовете това лято, а сигналите на телефоните на ведомството от недоволни граждани намаляват от над 420 миналата година до над 250 това лято. Над 600 хил. лева са наложените глоби и неустойки, от които над 350 000 лева вече са платени. Основните нарушения при проверките при местата за настаняване са били свързани с достъпа на хора с увреждания.


В отговор на въпрос министърът информира, че сред административните облекчения за бизнеса е въвеждането на лицева идентификация за електронните услуги на ведомството - например за категоризация на местата за настаняване.


В отговор на друг въпрос министърът съобщи, че само два хотела са информирали за оплаквания от шум. Ведомството е изпратило писма с подобно запитване до близо 800 хотела, от които 400 са отговорили и само два са съобщили за жалби срещу шума. Проблемът с шума е един от приоритетите в работата на Валери Симеонов като вицепремиер и една от конфликтните точки между двамата.


Ангелкова информира още, че на 25 октомври ще заседава българско-руската смесена комисия, на която се очаква България да постави въпроса за реципрочност на руските визи за български граждани с тези за руснаците за почивка у нас.

 

Източник: www.dnevnik.bg 

 

 

12 ноември, 2018 година 

На туристическото изложение в Лондон са представени 23 участника от България

На най-голямото международно туристическо изложение за професионалисти World Travel Market (WTM) в Лондон България се представя с щанд от близо 300 кв. м, на който са представени 23 туроператора, хотели, общини и организации, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма, което е организатор на националното представяне.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е изразила надежда, че участниците от българска страна ще я представят като конкурентна дестинация за четири сезона, предлагаща услуги за морски, зимен и много видове специализиран туризъм.

В съобщението министерството уверява, че щандът разполага с модерни технически средства, които нагледно показват този потенциал като дестинация за висококачествен туризъм на разумна цена. България присъства с дигитална реклама на официалния портал wtmlondon.com и на цифрови екрани в залата.

На форума в Лондон са над 5000 изложители от цял свят, акредитирани са повече от 3000 медии.

 

Информация от www.dnevnik.bg 

 
 
12 октомври, 2018 година 
 

 

Истанбул – провокативен, шарен, весел, контрастен. Вижте го! 

 
 
12. март, 2018 година
 
Рисунките от Магурата оживяват в 3D снимки
 
Екип от учени от Националния археологически институт с музей при БАН засне на 3D праисторическите рисунки в пещерата "Магура". Това съобщи кметът на общината в Белоградчик Борис Николов. Ръководител на проекта за заснемането е археологът доц. Стефан Александров.
Кадрите ще бъдат представени в ЮНЕСКО във връзка с инициативата на общината и културното ни министерство за включване на рисунките от пещерата в списъка на организацията за световното културно наследство.
Преди това министерството на културата доведе в пещерата испански учени, които не скриха удивлението си от уникалността на изображенията и се произнесоха категорично, че те заслужават място в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. За същото общината в скалния град се бори от 10 години.
Рисунките в пещерата са уникални по своя образ и смисъл. Те са славата на подземната забележителност и са признати като едни от най-интересните шедьоври на праисторическото изкуство в Югоизточна Европа. На тях са изобразени танцуващи женски фигури, мъже на лов, разнообразие на животни, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Има и
слънчев годишен календар от късния неолит
с добавки от раннобронзовата епоха. Тези рисунки определят мястото - залата им в пещерата, като светилище през много продължителен период.
Изображенията, датирани от девети - осми век преди Христа, а според испанците те са на 9000 години, имат свои аналогии с рисунки от праисторически центрове в Италия, Иберийския полуостров и Предна Азия. Правени са с прилепно гуано, примесено с пещерна глина. Тази "боя" е изиграла ролята на покритие, което е спряло разлагането на минералното вещество на стената - варовика. Там, където гуаното е паднало, е започнал процес на разлагане. Според специалистите, рисунките са правени с пръсти по белите стени на пещерата на различна височина от пода и с различни размери. Преброени са 113 фигури, знаци и мъгляви изображения. До тях е имало и много драсканици и надписи, оставяни от хора, които са посетили пещерата. Днес срещу това са взети строги мерки, защото до рисунките се стига само с екскурзовод.
От 113-те фигури 55 са женски, 23 - мъжки, 11 - на животни, знаците общо са 24. Те не са точно фигури, а схеми. Женските фигури са правоъгълник, стеснен по средата /в кръста/, с ръце над главата, без крака. Около кръста има придатък, който специалистите разчитат като пояс или вързана кърпа, вееща се от вихъра на танца. Най-малката женска фигура има височина 32 см, а най-голямата - 130 см. Мъжките фигури са права линия с топка за глава с извити назад ръце. Ловците са с лък в ръцете. Животните са трудноопределими - животно с дълга шия, възможно коза. Някои ги определят като рисунки на мечка, хиена, куче. Учените, които първи са изследвали рисунките, смятат, че това са животни от времето на художника - елени, сърни, лебеди.
Рисунките в пещерата не са изучени докрай
Новоучредено археологическо дружество в Белоградчик предизвика учените със свои хипотези за тях. Инж. Кирил Кирилов, дългогодишен изследовател на скалите в Белоградчик и пещерата Магура и Емил Цанков ги обявиха за древна библиотека, хранилище на шумерско познание. Според тях някои от рисунките са на 42 000 годни, други - на 14 000. Името на пещерата Магура също не е единствено. По света те са 200, а с производни от него - 2400. Затова говорят за т.нар. култура Магура. Може би рисунките ще се окажат много по-стари от датирания им сега период и много повече от едноличен акт на древен художник.
Достъпът до залата с рисунките, наричана от пещерняците художествената галерия на Магурата, е ограничен. От тази година общината въведе отделна такса за туристите, които искат да я разгледат. Дълги години тя беше само част от общия маршрут из подземния лабиринт, достъпна единствено с входния билет.
Самата пещера е уникална с наличието на различни зали, но учените не смятат, че това е цялата Магура. Тектонска река е издълбала внушителните зали и разклонения, но е възможно по-късни срутвания да са затворили пътищата в дълбочина, а с това и други галерии. Тези, които са открити, имат обща дължина от 3600 м, а пещерата има 33 000 кв. м площ. Обемът й е 220 000 куб. м. Главната галерия е дълга 700 м. На туристите се показват "Триумфалната зала", "Прилепната галерия", "Залата на сталактоните","Падналият бор", "Тронната зала", "Тържествената зала". При специален режим заради възможност от увреждане се посещава и залата с рисунките. След тях втората забележителност на подземната магия е падналият бор. Това е най-големият сталагмит в българските пещери - има височина 11 метра и диаметър в основата от 6 метра. В пещерата
има добри условия за живот
постоянната й температура е 12 градуса над нулата, а влажността на въздуха 98%. В такава среда живеят безгръбначните животни пещерен мармарец, светломразец и многоножки. От бозайниците в пещерата се среща прилепът с пет вида от него. Те живеят в смесени колонии. Но има и фосили, които свидетелстват, че в нея са живеели и древни животни - пещерна мечка, хиена и др. В пещерата са живели и хора. Първите следи са от преди 12 000 години в "Триумфалната зала". Открити са основи на жилища, оръдия на труда. Открита е и керамика. Пещи и огнища, както и места за изхвърляне на пепелта и жарта, също са намирани при разкопки.
Условията в Магурата са сходни с тези в областта "Шампания" във Франция. В нея има отлични естествени условия за отлежаване на вина. В едно от разклоненията й е създадена изба за производство на естествено пенливо вино, което се предлага на туристите за дегустация.
От миналата година пещерата стана и оперна сцена. Тази година от 21 до 31 юли отново състав на Софийската опера и балет ще покаже пещерната импресия "Богове, великани, джуджета, валкюри".
"Магурата" е първата пещера у нас, открита за посетители. Това е станало през 1961 година. Тогава тя е електрифицирана и обезопасена с парапети. Общината в Белоградчик разработи проект за нейното съхраняване за поколенията. Според него, рисунките ще могат да бъдат разглеждани в зала до входа на пещерата. Вътре ще има кътове за почивка и условия за мобилна комуникация.
 
18.април, 2017 година
 
Победителят в нашата игра във фейсбук е Краси А. Тя печели 3-дневна ЕКСКУРЗИЯ ДО ИСТАНБУЛ за двама на 29. април, 2017г.
Очакваме победителят да се свърже с нас на посочените телефони:
ТЕММА, Бургас 056/842 661
ТЕММА, Варна 052/650 140
 
Благодарим на всички участници и честито на победителя!

 

Екипът на ТЕММА

 

***************************************

14. март, 2017 година

 

СПЕЧЕЛИ вълнуващо пътешествие за ТЕБ и твой ПРИЯТЕЛ ! Открий магията на ОРИЕНТА със страхотното предложение на ТЕММА – ЕКСКУРЗИЯ ИСТАНБУЛ, 3 дни, 29. април, 2017 г.

НАГРАДА:  3-дневна ЕКСКУРЗИЯ ДО ИСТАНБУЛ за двама на 29. април, 2017 г.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

1.       Стани ФЕН на страницата на ТЕММА във FACEBOOK www.facebook.com/temmabulgaria

2.       СПОДЕЛИ този пост ПУБЛИЧНО;

3.       ПОКАНИ всички твои приятели към събитието;

4.       ОСТАВИ КОМЕНТАР под публикацията;

5.       РЕГИСТРИРАЙ се на www.temma.bg, секция Регистрация, за да спазиш всички условия на ИГРАТА !

ВАЖНО ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпълни всички условия, за да можеш да участваш в томболата за БЕЗПЛАТНА ЕКСКУРЗИЯ до ИСТАНБУЛ на 29. април, 2017 г.

Печелившият ще се изтегли на 18. април, 2017 г. ще се обявява в сайта www.temma.bg, секция БЛОГ.

С регистрирането си давате своето съгласие да получавате информация за горещите предложения на ТЕММА. При регистрация в сайта не сте обвързани със закупуване на продукт.

Виж общите условия за пътуване с ТЕММА 

 

**************************************

 

06. февруари, 2017 година
 

Миконос е дестинация съперничеща си с подобни на Ибиса острови по количество на посещаващи го младежи, както и на хора в активна възраст търсещи море, пясък и слънце.

Миконос, обаче може да предложи не само активна почивка, но и посещения на исторически забележителности за любители на културния туризъм:

Исторически забележителности

Миконос е кръстен в чест на внука на бог Аполон. Разхождайки се из острова, можете да видите нагледните свидетелства на гръцката митология. В местния музей са представени редица археологически находки, някои от тях са украсени с изображения на богове и герои. В Миконос може да разгледате два от основните музеи – археологически и етнографски. Запознанството с историята можете да продължите във византийската църква Парапортиани. Това е един уникален пример за това как една снежнобяла религиозна сграда с обширно вътрешно пространство се явява не само туристическа атракция, но и всекидневно се посещава от вярващи. Друга визитна картичка на острова са старинните вятърни мелници, на фона на които туристите обичат да се снимат.

 

Плажовете на Миконос

Двата основни плажа на Миконосса Paradise и Super Paradise. И двата привличат млади хора със своите техно-партита. За тези, които търсят спокойствие и тишина е по-добре да изберат плажа Лия. Тук можете да отидете на риболов или да изпробвате да се гмуркате (дайвингът е много актуално забавление през последните години). Това е един от най-отдалечените плажове, но се предлагат основните удобства. Аграри – още един не по-малко популярен пясъчен плаж. А живописното местенце Псару привлича световни звезди, които често избират за отдиха си точно Миконос.

 

 

 

Специалната кухня – гордостта на Миконос

Миконос е мястото където може да опитате множество вкусни ястия. Сред типичните ястия на Миконос са пикантно свинско и сочни кебапчета, морски дарове и сладкиши, в които се добавя мед. За кухнята на острова са характерни бадемовите сладкиши, сиренето Копанисти (Kopanisti – пикантно) и Ксинотири (Ksinotiri – кисело), както и колбасите, в които се добавят специални подправки.

 

 

Миконос забавления за всеки по всяко време

Главното нещо, което привлича множеството към Миконос е възможността да си починете пълноценно. На първо място, тук са развити дайвингът (гмуркането), водните ски, уиндсърфинга, парасейлингът ( полет с парашут от моторна лодка с гледка към бреговата ивица). Може да се отдадете на сафари с джип или да на морска разходка. На второ място, на Миконос има достатъчно клубове за всеки турист. Можете също така да посетите водния парк Watermania, който се радва на популярност сред всички поколения туристи. Тук има водни забавления под всякакви форми и размери, плувни басейни, детски площадки, школи по гмуркане и нощен клуб. Любителите на шопинга пък не могат да устоят на бижутерските магазини, бутици и антиквариати. При това по-голямата част от магазините са местни, макар да са представени и световни марки.

 

 

*************************************

 

14. ноември, 2016 година
 

СПЕЧЕЛИ 15 лева на 15-ти!!!

САМО НА 15. НОЕМВРИ ВЗЕМИ 15 ЛВ. НАМАЛЕНИЕ ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ:
1.Харесайте нашата FACEBOOK страница на адресwww.facebook.com/temmabulgaria
2.Споделете този пост ПУБЛИЧНО 
3.Оставете коментар 

 

 

 

 

 

УСЛОВИЯ НА ПРОМОЦИЯТА: Всеки един от Вас ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изпълнил всички условия ще СПЕЧЕЛИ 15 лв. НАМАЛЕНИЕ за екскурзия "Коледният град на мечтите - Кавала, Драма и Порто Лагос", 2 дни с нощувка в хотел 3* и включени туристически обиколки, която ще се проведе на 17.-18.12.2016 г.
Намалението от 15 лв. е за всеки пълноплащащ /възрастен/ клиент или 10 лв от цента за деца 2-12 години при условие, че се направи пълно плащане на екскурзията в периода 15.-18.11.2016 г. 
Всеки има право на максимум две отстъпки, т.е. за двама души. 
ИГРАТА СТАРТИРА В 00:00 ч. НА 15.11.2016 И ПРИКЛЮЧВА В 23:59 ч. НА 15.11.2016 г.

Пълната програма може да видите тук 

Необходими документи за пътуването: лична карта или задграничен паспорт валидни минимум 6 месеца след датата на екскурзията. За деца под 18 год. пътуващи само с един родител нотариално заверено разрешение от другият.

За допълнителна информация и записвания:
ТЕММА, Бургас, ул. “Тутракан” 13, тел. 056.842661, 0887.979654, reservations@temma.bg
ТЕММА, Варна, “Братя Шкорпил” 12, тел. 052.650140, 0887.380472, varna@temma.bg