ТЕММА е на нов адрес в гр. Бургас от 01.12.2014 година: ж.к. "Славейков", бл. 157, вх. Б, ет. 1 (срещу Мол "Галерия"). Очаквайте ни скоро в Бургас и на ул. "Тутракан" 13 срещу кафе "Малибу".  

 

 

TEMMA Бургас
ж.к. "Славейков", бл. 157, вх. Б, ет. 1; (срещу Мол Галерия)
Телефон: 056.827186, 590104
reservations@temma.bg

ТЕММА Варна
ул. "Братя Шкорпил" 12
Телефон: 052.650140
varna@temma.bg
 
TEMMA Слънчев бряг
Административен център "Перла"
ул. "Несебър" 1
Телефон: 0554.22678
info@temma.bg

 

 

                             

Изпрати запитване

Име
E-Mail
Телефон
Съобщение
Антиспам

Чехия

ЗНАМЕ:

Съставено е от две хоризонтални цветни полета: бяло отгоре и червено отдолу и син триъгълник от към лявата страна на знамето, и има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 2:3. Традиционните цветове на Чехия са бял и червен цвят и присъстват в гербовете на Бохемия и Моравия още от Средновековието. След разпадането на Австро-Унгария през 1918 г. Чехия влиза в състава на Чехословакия и първоначално знамето на новосъздадената държава представлявало две хоризонтални цветни полета - бяло отгоре и червено отдолу. През 1920 г. към това знаме е добавен и син триъгълник, повлиян от цветовете на словашкото знаме и панславянските цветове, а и поради факта, че в този си вид то приличало на полското. След 1993 г. Чехия приема национално знаме, идентично с това на Чехословакия, което е в нарушение на споразумението за разделяне на Чехословакия, забраняващо използването на старите символи от вече независимите страни.


ПЛОЩ: 78 866 км2 – Чехия е континентална страна, без излаз на море. Разположена е в Централна Европа и именно тук в Чешката република се намира географския център на Европа.
ГРАНИЧИ С: Австрия на юг, Словакия на югоизток, Полша на север и североизток и Германия на запад.


НАСЕЛЕНИЕ: 10 230 060 души според данни от преброяването през 2001 година. Около 94,24% от населението на страната са чехи, 1,89% словаци, 0,51% поляци и 0,38% гермаци.
ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Чешката република, заедно с Естония, е една от страните с най-нисък процент на вярващи в цяла Европа. Според преброяването от 2001 година 59% от населението на страната са се определили като агностици (агностицизмът е философското и теологическото виждане, според което съществуването на Бог, различните божества е или неизвестно, или е по начало непознаваемо. Терминът се използва и за оприличаване на онези, които не са убедени или не вярват в съществуването на божествата, както и на други религиозни материи), атеисти, или такива, които не принадлежат към никоя от религиите, 26,8% са се определили като католици и 2,5% - като протестанти. Според най-новите проучвания на Евробарометър през 2005 година едва 19% от чешките граждани са отговорили, че "вярват в съществуването на Бог" (втората най-ниска ставка в Европейския съюз, след тази в Естония, която е 16%), 50% от анкетираните са отговорили, че "вярват, че съществува някакъв вид дух или жизнена сила", а 30% са заявили, че "не вярват да съществува какъвто и да е дух, Бог или жизнена сила".


СТОЛИЦА: Прага – 1 233 211 жители по данни от 2008 година.
ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Бърно (366 680 жители), Острава (309 098 жители), Пилзен (163 392 жители) и Оломоуц (100 168 жители) по данни от 2007 година.
 

РЕЛЕФ: Релефът на Чехия е предимно хълмист и нископланински. Територията ѝ е заета от чешките Рудни планини, Судетските планини, Бескидите. На югоизток е разполежено Чешко-моравското възвишение, което на югоизток преминава в невисоки хълмове. Южно от тях се простира долината на река Морава. Пейзажите в Чехия са удивителни по своята красота и разнообразие. Широките долини с гъста мрежа от реки и езера се сменят с гъсти горски масиви, хълмове и планински хребети.

ГОЛЕМИ РЕКИ: Въпреки, че Чехия няма излаз на море, то нейните реки се вливат в три морета – Северно, Балтийско и Черно море. Най-големите чешки реки са: Вълтава (430 км), Елба (370 км) – които се вливат в Северно море, Морава (246 км), която се влива в Дунав и Одра (136 км) – вливаща се в Балтийско море.
Чехия е известна и със своите многобройни и целебни минерални извори. Неслучайно в страната се намират световноизвестните балнеоложки курорти Карлови Вари, Мариански Лазне и Франтишкови Лазне, които са наречени „златния триъгълник на чешкото здраве”.


ПЛАНИНИ: Чехия е предимно равнинно-хълмиста страна, на чиято територия няма големи планини. Все пак най-значимите от тях за Судетските планини и Бескидите, разположени на североизток по границата на страната с Полша и със Словакия.
Судетските планини са планински масив в Централна Европа. Простират се от Източна Германия през Чехия до Полша. Най-високата им точка е масивът Кърконоше. На югозапад граничи с Чешко-моравското възвишение. Разделят се на Западни, Средни и Източни Судетски планини.
Бескидите са планина в Централна Европа, разположена на територията на Полша, Чехия и Словакия. Те са част от Карпатската планинска верига и представляват област с дължина 600 км и ширина 50-70 км, намираща се на север от Татрите и на изток от Чешко-моравското възвишение.
НАЙ-ВИСОК ВРЪХ: Снежка (1602 м), разположен в масива Кърконоше на Судетските планини.


ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Чешката република е многопартийна парламентарна представителна демокрация. Министър-председателят на страната стои начело на правителството. Парламентът на Чешката република е двукамарен, състои се от Камарата на депутатите – имаща 200 народни представители и Сенат, който има 81 члена. Президентът на Чешката република се избира от съвместна сесия на двете камери на парламента за срок от пет години, с не повече от два последователни мандата. Президентът е държавен глава с ограничени конкретни правомощия, най-важните от които са да упражнява вето спрямо някои законопроекти в парламента, да посочва съдиите за състава на Конституционният съд и членовете на Сената.
ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), Великден, 1 май (празник на труда), 8 май (Ден на освобождението - чества края на Втората световна война), 5 юли (Ден на светите братя Кирил и Методий - чества се пристигането на Св. Св. Кирил и Методий във Великоморавия), 6 юли (Ден Ян Хус - празнува се в чест на мъченическата смрът на чешкия национален герой), 28 септември – национален празник (Ден на чешката държавност празнува се в деня на Св. Вацлав – покровителя на Чехия), 28 септември (Ден на на независимостта - отбелязва създаването на Чехословакия през 1918 година), 17 ноември (Ден на борбата за свобода и демокрация - чества годишнините от студентските демонстрации срещу нацистката окупация през 1939 и демонстрациите от 1989 година, дали началото на Нежната революция), 25 декември (Коледа).
ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Чешка крона (CZK), 1 CZK = 100 халера. Чешката крона заменя чехословашката крона през 1993 година, след разпадането на Чехословакия. Обменният курс на чешката крона спрямо еврото е 26,07 крони за 1 евро. (30.06.2009).
ВРЕМЕ: Гринуичко време + 1 час.


ЛЮБОПИТНО:
 

  • Чехите са нацията, която консумира най-много бира в света на човек от населението.
  • В Прага се намира един от най-старите университети в Европа – Университета „Чарлз”, наречен на името на Чарлз IV, който го е основал през 1348 г. Прага е била столица на Европа, когато Чарлз IV е бил на престола.