Далечни брегове - Кариби

На снимката е заснета извисяващата се над гъстата мъгла телевизионна кула  “Перлата на изтока”. Тя се намира на брега на река Хуанпу (“реката с жълтите брегове”) в Шанхай. Нощем кулата се осветява от многобройни прожектори и погледната отгоре прилича на космически кораб.

Строежът на “Перлата на изтока” започва през 1991 година и завършва три години по-късно. Височината й е 468 метра, от които 118 метра представляват антени за излъчване на телевизионни и радио програми. Между 1994 и 2007 година – в продължение на 13 години – кулата държи първенството по височина в континенталната част на Китай, след което отстъпва позицията си пред Световния финансов център, също намиращ се в Шанхай.

Има ли по-красиво място от Карибите? Няма как да знаем, преди да обиколим целия свят, но със сигурност Карибите са прекрасни и си заслужават многочасовия полет от Европа.

Карибските острови, но къде по-точно? Става дума за Доминиканската република като най-посещавана дестинация в този регион. Отдалечена на 8-9 часа полет от някое западноевропейско летище, тя е доста по-различна, сравнена с нашия европейски и модерен свят. Безкрайни плажове, гледащи или към безбрежния океан или към тъмносините води на Карибско море, интересни и усмихнати хора, които въпреки нелекия си живот, си подсвиркват рано сутрин в някой от местните ритми…Топъл и влажен въздух, изненадващи и краткотрайни дъждове, ярко зелена растителност, игуани и други екзотични животинчета. На плажа пред хотела няма чадъри, тази роля изпълняват и то много по-естетично, финиковите палми. Градините около хотелите изглеждат просто като гигантски оранжерии за холандски цветя. Кротони, калатеи, фикуси и всички други екзотични растения, които сме свикнали да виждаме само по цветарските магазини, тук си виреят най-свободно и естествено. Меренге и бачата звучат по цял ден и тази музика остава натрапчиво в съзнанието и вместо към танцови стъпки, повече предразполага към мързел както никоя друга музика.

Храната
Тук е раят на ол инклузива и за разлика от българските курорти в Доминикана почти не е възможно да е другояче. Поне в отдалечените от Санто Доминго места със сигурност би било твърде рисковано да се храните някъде извън хотелските комплекси, ако изобщо намерите подходящо място. В градчетата около източното крайбрежие видяхме как се продава месо – то просто си виси по сергиите на улиците на 32-градусова жега. Но пък ресторантите и храната в хотелите е безупречна и като качество и като избор. Във висококатегорийните хотели има по няколко ресторанта и то с различна тематика на кухнята.

Хотелите
Добре е да имате предвид, че местната категоризация на хотелите не винаги съвпада с нашите разбирания за 4-и 5-звезден лукс и би било добре да се спрете или на хотел от известна верига, която сама по себе си гарантира броя звезди или ако все пак предпочитате някой местен хотел, поне да се провери по каталозите на някой от големите туроператори с колко звезди е удостоен, защото те със сигурност отразяват реалното ниво на комфорта и услугите в хотела. Но общо взето по най-посещаваните курорти малки и независими хотели трудно ще откриете, повечето са част от вериги, опериращи из целия Карибски регион.

Културни и природни забележителности
Местната култура е смесила традициите и историята на коренното население – индианците от племето Таино, испанските колонизатори и африканските роби. Най-добре е да си организирате поне еднодневна екскурзия до Санто Доминго и Колониалния град там, в който са струпани почти всички най-интересни архитектурни паметници от времето на Испанската империя. Столицата на Доминиканската република е най-старият град на Карибите, а забележителностите й са част от световното наследство според ЮНЕСКО.